Lukuintoa

Syksyllä Vantaan kaupunginkirjaston edustaja otti yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä koulun ja kirjaston välillä. Yksi oppilaani oli ollut TET-jaksolla kirjastossa. Siellä heille oli tullut idea oppilaslähtöisestä ja -vetoisesta lukupiiristä Fronterissa. Tätä ajatusta sitten lähdimme työstämään.

Nyt Fronter-huone on viimeistelyä vaille valmis. Enää puuttuu parin innokkaan ”moderaattori-oppilaan” käden jälki ja visuualinen ilme. Nämä oppilaat tulevat toimimaan keskustelun ylläpitäjinä. Huoneeseen toivotaan keskusteluja ja vinkkaamisia kirjoista, peleistä, musiikista sekä elokuvista. Oppilaat voivat esimerkiksi pitää lukupäiväkirjaa, jota muut voivat kommentoida, väitellä kirjan ja elokuvaversion eroista tai mainostaa loistavaa uutta artistia. Muut oppilaat toivottavasti saavat näistä vinkkejä ja innostuvat niistä. Ylläpitäjät voivat nostaa kuumimmat keskustelut huoneen etusivulle aina tarpeen mukaan.

Mistä sitten sisältöä? Totta kai toivomme, että oppilaat lähtisivät omatoimisestikin keskusteluihin. Tähän kannustamme lupaamalla plussaa äikän numeroon ahkerasta osallistumisesta. Dataahan Fronterin portfolio-työkalu tarjoaa tähän runsaasti. Mukana on aluksi luokat 5–9. Seiskojen tietokirjaesittelyt pyydän tänä keväänä tähän Kirjasto-huoneeseen muiden oppilaiden nähtäväksi, osana kurssin suoritusta. Vitosen äikäntunneilla oppilaat pitävät lukupäiväkirjaa huoneessa. Kasien kauhu-, dekkari-, scifi- tai fantasiakirja-arvostelut tulevat  myös ”pakotetusti” huoneeseen. Osa sisällöstä tuotetaan siis osana äikäntunteja, jotta saadaan malleja vapaa-ajan käyttöä varten. Hiljalleen opettajien rooli tässä vähenisi ja homma toimisi omillaan edistäen oppilaiden lukuharrastusta ja toisi näkyväksi muun median käyttöä.

Haimme joulun alla myös Lukuinto-ohjelmaan, johon meidät valittiin kevään pilotiksi. Ohjelmaan haettiin koulu-kirjasto-pareja, jotka kehittäisivät lukuinnostusta. Koulumme Fronterin kirjastohuoneessa ovat siis kirjaston pedagogiset informaatikot mukana. Viikolla 7 menemme Ouluun esittelemään omaa projektiamme ja kuulemaan muiden pilottien suunnitelmista. Lukuinto-ohjelma on OKM:n rahoittama, mutta harmiksemme OKM:n linjaus kuulemma on, että edes osallistujien matkakuluja ei korvata! Rahoitus mennee siis kokonaan Oulun yliopiston taskuun? Onneksi sivimme lupasi maksaa minulle yhden matkan Ouluun, vaikka kunnan taloudellinen tilanne ei mainioin olekaan. Tästä reissusta ja sen annista, kuten muutenkin tämän ”virtuaalisen kirjaston” toiminnasta on luvassa seuraavissa numeroissa.

Lukuinto-ohjelmasta lisää:

1 kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

One response to “Lukuintoa

  1. Paluuviite: Delikouraksen vierailu | Opettaja opettaa opettajaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s