Kalevalaa

9.-luokkalaisen saa tekemään kirjallisuusaiheisen tehtävän vapaa-ajallaan? Kyllä, kun tehtävänanto on oikea. Klopit haluavat ryöstää Kalevala-ryhmätyössään Kyllikin mauton (mopoauton suom. huom.) takakonttiin. Tätä en tietenkään voi koulupäivän aikana sallia, joten kotitöiksi meni. Ehkä pojat eivät itsekään vielä tajua tekevänsä äikän läksyjä – ja vielä vapaaehtoisesti. Toivottavasti eivät lue tätä.

Kalevalan käsittelyssä ajattelin tänä vuonna ottaa kamerat käyttöön. Melkein 20 vuotta sitten oma äikänopettajani lukiossa antoi meille mahdollisuuden videoida Kalevalan kohtaus, joten miksei nytkin. Etenkin kun kamera ei paina kiloja ja editointi sujuu näppärästi. Tai katsotaan nyt, saadaanko VideoPad tai Windows Live Elokuvatyökalu ajoissa koneille, jotta ei tuu formaattiongelmia heti alkuun. Viime kevään mainoksia kun kuvattiin, muutin formaatit Moviemakerille sopivaksi omalla koneellani, mikä vei tietenkin aikaa ja vaivasi opettajaa kohtuuttomasti.

Tehtävänanto muokkautui hiljalleen, kun oppilaat aloittelivat töitään. Pienois-Kalevalasta piti valita ”kohtaus”, joka muutetaan johonkin toiseen muotoon. Ryhmät tekevät sarjakuvia, videoivat kohtaukset tai ottavat still-kuvia, joista tekevät ”elokuvan”. Sarjakuvatkin pyysin sitten vielä kuvaamaan ruutu ruudulta ja äänittämään taustaselostuksen ja lisäämään musiikkia. Kaikilta ryhmiltä tulee siis jotain videomaista valmista matskua, jonka katsomme yhdessä. Jospa näin jäisi jotain Kalevalasta mieleen vuosien päähänkin.

Yksi reunaehto on, että videossa on vähintään yksi ”alkuperäiskielinen” repliikki, joko kertojanäänellä tai näyttelijöiden suusta. Muuten saa olla vaikka savoa tai WoW-slangia. Kyllikistä lienee tulossa takavokaalinen versio. Yhdellä ryhmällä Kyllikki on ES-tölkki, jota Lemminkäinen himoaa ja toisella Sampo on iPhone. Suohon laulut, maailman synnyt ja Ainon kohtalot tulevat jollain lailla kuvatuiksi.

Huomenna jatkuu kuvaukset ja loppuviikosta editoinnit. Valmista by X-mas tai viimeistään 28.2.2013. Välillä pitäis kai opiskella realisteja ja romantikkoja koetta varten.

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s